Народний Контроль – Офіційний сайт

Сусідство із “запахом”: у Брідках селяни страждають від діяльності свиноферми

Жити у жахливому смороді змушені жителі села Брідок Заставнівського району. Власник місцевої свиноферми викидає гній за кілька десятків метрів від сільського стадіону та людських помешкань. Люди вже не в силах терпіти нестерпний запах, – вони звернулися на «Гарячу лінію Народного контролю».
«Ось стадіон, центральна трибуна, – місцевий мешканець показує журналістам спортивний комплекс. – А за двадцять метрів – тридцять тонн гною висипали».
«Коли вітер дує в наш бік, то дихати повітрям просто неможливо. Випрана білизна тхне так, ніби вона на фермі сушилася, а не вдома», – каже жителька Брідка Ганна.
Жителі села бідкаються, – в такому смороді змушені жити роками. Це шкода не тільки для людей, а й для природи, – розповідають селяни.
«З дітьми на вулиці гратися ми не можемо. Літи приходять зі школи і всі сидять в хатах», – каже місцева мешканка Тетяна.
«Влітку ми не можемо вийти на прогулянку з дітьми через цей запах, – розповідає вихователька місцевого дитсадка Марія Бейко».
«Гній, що скидає власник свиноферми – це приватна власність, – пояснює сільський голова с. Брідок Любов Спіжавка. – Але на землю, куди він скидає нечистоти, у нього немає жодних документів. Він нам не сплачував орендну плату за землю».
Директор свиноферми журналістам підтвердив: гній вивозиться із села нечасто.
«Впродовж року ми складуємо гній, а восени вивозимо і удобрюємо землю, – каже власник свиноферми Манолій Фіщук. – Якщо сільська рада виділить нам якусь земельну ділянку, куди ми зможемо вивозити гній, ми будемо робити це щомісяця».
Селяни впевнені, що такими діями керівництво підприємства порушує санітарні норми. Перевіряти, чи справді так є, має обласна санепідемстанція. Там журналістам «Народного контролю» повідомили, що для створення комісії потрібне письмове звернення. «Народний контроль» тут же написав листа з вимогою перевірити підприємство.
Начальник управління держсанепіднагляду ГУ ДСЕС у Чернівецькій області Юрій Падурару пообіцяв, що відповідна комісія буде створена найближчим часом. «Народний контроль» стежитиме за роботою комісії і перевірить, чи усунули сморід у селі Брідок.